Keresés a weboldalon

Hungarikum lett a magyar huszár!

Hungarikum lett a magyar huszár!

2017.06.21

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Hungarikum Bizottság keddi ülése után jelentette be, hogy a legmagyarabb fegyvernem a hungarikum közé került. A döntésnek a sárvári múzeumban is nagyon örülünk.

1983 óta büszkék vagyunk arra, hogy nemcsak őrizzük, hanem a nagyközönségnek állandó kiállításon mutatjuk be a magyar huszárezredek emlékanyagát. 2015 júliusában nyitottuk meg a legújabb kiállítást, mely vendégeink elismerését is kivívta. Már akkor felmerült, hogy a magyar huszárnak a hungarikumok közt a helye. A Hungarikum Bizottság kecskeméti ülése után az elnök, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter jelentette be, hogy támogatták a javaslatot. Az MTI beszámolója szerint a miniszter indoklásában elmondta, hogy a magyar huszárság a világon mindenhol ismert, egyedülálló fegyvernem, amely a hagyományőrzés, a nemzeti büszkeség és a magyar életérzés elválaszthatatlan részét képezi.

A döntésnek mi is nagyon örülünk.

Részlet a sárvári huszárkiállításból. A tiszti étkezde

A sárvári Nádasdy Ferenc Múzeumban több mint három évtizede őrizzük a huszárság egyedülálló emlékanyagát. Először a Nádasdy huszárezred tisztikara döntött úgy, hogy a múzeumnak adományozza emlékeit, az egykori tiszti étkezde felszerelését. Hamarosan más huszárezredek és huszárok is az ajándékozás mellett döntöttek. Egyenruhák, fegyverek, képzőművészeti alkotások, étkészletek, sporttrófeák nemcsak abban segítenek, hogy megismerjük a legmagyarabb fegyvernem történetét, hanem egyben emlékeztet a magyar katona helytállására is. 

Személyes megjegyzésként hadd tegyük hozzá, hogy az egyik felterjesztőként kivételes örömöt jelent számunkra a döntés. Ezúton is szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki segítette és önzetlenül támogatta munkánkat.

Kapcsolódik:


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 3495 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2018.09.21

A barangolás művészete

Hátratett kézzel sétálni egy ösvényen és közben hallgatni a madárcsicse...

2018.09.13

Öt érv a főnöknek, hogy kell egy blog

A múzeumok számtalan lehetőséget vesznek igénybe, hogy kapcsolatba lépjene...

2018.07.05

mégis más!

Öt éve várjuk vendégeinket júliusban és augusztusban este 9 óráig. Minde...

2018.06.13

A jégkrém elfogyhat, a múzeum nem

Még el sem kezdődött az uborkaszezon, már a reggeli böngészés közben rá...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H