Keresés a weboldalon

Horthy Miklós Sárváron 1922. december 13-án

Horthy Miklós Sárváron 1922. december 13-án

A múzeum helytörténeti anyagában őrzünk egy régi, kicsit már megsárgult és megcsonkított fényképet Horthy Miklós 1922-ben tett sárvári látogatásáról. A fotó azt a pillanatot ábrázolja, amikor az államfőt és kíséretét „Turán” nevű vonatukról leszállva a sárvári állomáson fogadja a város és a járás népes közönsége.

A kormányzó ekkor nemcsak Sárváron, hanem több nyugat-dunántúli településen is megfordult. Az utazásnak jól kiszámított politikai jelentősége volt. Egy esztendővel korábban zajlott le az úgynevezett második királypuccs, amikor is IV. Károly svájci száműzetéséből titokban Magyarországra érkezve, a Vas, Sopron és Győr megyék hagyományosan legitimista, azaz királyhű erőit maga mellé állítva, fegyveresen kísérelte meg elfoglalni a fővárost. A kezdetben egyetemistákból, majd reguláris alakulatokból álló zászlóaljak azonban Budaörsnél visszaverték a királyt támogató erőket.
Horthy nyugat-dunántúli látogatása nem volt más, mint a legitimista megyékben személyes jelenlétével tüntetni, és a hozzá való lojalitást erősíteni. Sárvári alig néhány órás látogatása során ünnepélyes fogadtatásban volt része, a várost feldíszítették, a helyi elöljárók emelkedett hangulatú beszédekben magasztalták a kormányzó nemzetvédő érdemeit. Horthy látogatást tett a várban Ferenc bajor királyi hercegnél is, majd a várost teljes megelégedéséről biztosítva továbbutazott Celldömölkre. (szg)

 


Irodalom
Szibler Gábor: Az 1921-es trónfoglalási kísérlet utóélete? Horthy Miklós kormányzó sárvári látogatása. In.: Honismereti Híradó, Sárvár. 2010.
A tárgy leltári száma: NFM Helytört. Dokumentumgyűjtemény VII. 83.74.1.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Szibler Gábor

történész-muzeológus
A történelem nem unalmas, hanem felfedezésre váró ismeretlen világ.

szibler.gabor@nadasdymuzeum.hu

Tárgyközeli ajánló

Miközben a diósgyőri Lenin Kohászati Művekben öntötték a szovjet címert, addig a kisboltok, bazárok néhány forintért Kossuth-címereket árultak. A sárvári múzeum gyűjteményében több mint száz ilyen kitűző található, műanyag, réz, porcelán, sőt csontból készült is. Az 1956 októberi forradalom egyik jelképe lett a Kossuth-címer.

Kossuth-címerek a forradalomban

Fegyvergyűjteményünk egyik érdekes darabja egy buzogány, melyet formai jegyei alapján tudunk meghatározni. Egykori tulajdonosáról sajnos nem tudunk semmit, mégis érdekes. A korabeli források is gyakran említik ezt a fegyvertípust.

Vasfegyver...

„Jelképek erdején át visz az ember útja" – állította Baudelaire, amihez hozzátehetjük, ami a megismerés és értelmezés felé vezet. Esztétikus és elfogadható magyarázatot keresünk a természetben, a hitben, a fizikai és lelki síkokban.

Húsvéti jelképeink...

Iparművészeti gyűjteményünk két remek darabja egybe tartozik. Egy tekerőlanton játszó nő és egy gitározó férfi rendkívül mozgalmas figurái. A porcelánokat Meissenben készítette Friedrich Elias Meyer a 18. század közepén.

Porcelánremekek…
Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 4407 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2020.07.09

Két és fél hét. És mi lesz tíz év múlva?

Újra nyitottunk, a valóság pedig ránk szakadt. És mi ezt nagyon szeretjük....

2020.05.22

Huszár volt az apukám! Lehetőségek a múzeumban

A 90-es években volt egy sorozat a tévében, ami igen erős hatással volt rá...

2020.05.08

Hegyekben áll. Feljegyzések szőnyegperspektívából

Számolós blog következik. Részben távmunkában, de remélve, hogy hamarosan...

2020.04.24

Ötödik, hatodik hete. Jegyzetek a fotelból

Már kívülről fújjuk az otthoni munka, a távmunka, a home office, előnyeit...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H