Keresés a weboldalon

Hiszen huszárok! Minden mennyiségben

Hiszen huszárok! Családi program a sárvári múzeumban

2015.10.20

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében 2015. október 31-én, szombaton 9 órától 14 óráig családi programmal várjuk vendégeinket. Változatos programmal hozzuk közelebb a legmagyarabb fegyvernem történetét, mindennapjait. A rajzoláson lesz a hangsúly, de nem maradhat el a tárlatvezetés sem, igaz, egy kicsit másképp.

A sárvári múzeum huszárkiállítása a legmagyarabb fegyvernem történetét mutatja be. A kiállítás a leghosszabb ideig fennálló Nádasdy huszárok emlékanyagára épül, de társezredeik tárgyai, dokumentumai, illetve képzőművészeti alkotások is segítik, hogy megismerjük a huszárok háborús és békés hétköznapjait. A Nagy Rajzolás európai és hazai programsorozat sárvári napján, október 31-én nemcsak elmondjuk, hanem újra is rajzoljuk és átéljük a Nádasdy huszárok kalandjait. A múzeum 9 órakor nyitja kapuit és már lehet is rajzolni, színezni, helyszínelni.

Huszárhelyszínelő – 9.30 11.00 13.00

Elvesztette a huszár az egyenruháját és bizony így komoly büntetés várja. A szabályzat szerint akár fejét is vehetik. Segítsünk hát neki és öltöztessük fel, természetesen szabályosan. Hogy ne tévedjünk, először végignézzük a kiállítás egyenruháit, megbeszéljük a részleteket, majd közösen nekiállunk és segítünk szerencsétlenül járt huszár barátunknak. Természetesen, gyerekprogramról van szó, egyáltalán nem felnőtt tartalmakról. A Nagy Rajzolás keretében a kiállítási tárgyak mellett rajzokat hívunk segítségül.
A sikeres öltöztetéshez a beszélgetések és kiállítási barangolások a következő időpontokban indulnak: 9.30, majd 11.00, végül 13.00 

Huszáröltöztető

Minden reggel az ébresztő után, ami nem is volt mindig olyan korán, mint gondoljuk, fontos volt, hogy a huszárok felvegyék egyenruháikat. Nem mindegy, hogy a dolmány vagy a mente került a vállra, sőt a nadrág színe sem volt mindig egyértelmű. Nem ritkán néhány év alatt gyökeresen megváltoztak a színek. A huszáröltöztetővel, melynek egy változata a sárvári huszárkiállítás hivatalos honlapjáról is letölthető, az ifjú és idősebb kalandkedvelők saját szemükkel, és ha kell, némi segítséggel, elkészíthetik saját színtervüket, majd annak megfelelően ezredük katonájára feladhatják az egyenruhát.

Kapcsolódik:


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 4421 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2020.07.09

Két és fél hét. És mi lesz tíz év múlva?

Újra nyitottunk, a valóság pedig ránk szakadt. És mi ezt nagyon szeretjük....

2020.05.22

Huszár volt az apukám! Lehetőségek a múzeumban

A 90-es években volt egy sorozat a tévében, ami igen erős hatással volt rá...

2020.05.08

Hegyekben áll. Feljegyzések szőnyegperspektívából

Számolós blog következik. Részben távmunkában, de remélve, hogy hamarosan...

2020.04.24

Ötödik, hatodik hete. Jegyzetek a fotelból

Már kívülről fújjuk az otthoni munka, a távmunka, a home office, előnyeit...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H