Keresés a weboldalon

Híröröm – örömhír. Múzeumi levelek

A sárvári múzeum blogbejegyzése a hírlevélszolgáltatásokról

2016.02.15

Átszabtuk hírleveleinket. Nemcsak formai változásokról van szó, hanem pontosan meghatározott elvek szerint alakítottuk át rendszerünket. Szeretnénk, hogy olvasóink saját igényeiknek megfelelően találják meg honlapjainkon a nekik szóló írásokat. Olyan mintha fodrásznál jártunk volna, új elgondolásokhoz egy új külső jár.

Minden múzeum, hasonlóan a többi szolgáltatást nyújtó kulturális és nem kulturális intézményhez, vagy napi cikkeket árusító bolthoz, kis- és nagyvállalathoz állandóan üzenetet küld. Az épület, a bejárat, a kiállítások, a nyitvatartási idő mind olyan üzenet, mellyel megpróbálják minél nagyobb vagy mélyebb merítésben megszólítani az embereket, akikből érdeklődök vagy a kiállítások, programok esetén a múzeumba is betérő, résztvevő vendégek lesznek. Néhány évtizeddel, sőt évvel ezelőtt elsősorban a prospektusok, szórólapok, plakátok, kiállítási katalógusok, azaz a nyomtatott média változatos elemei adtak lehetőséget arra, hogy a közönség megismerje egy-egy múzeum kínálatát. A szórólapok és ehhez hasonlók a kiállításokat mutatták be, a katalógusok, netán az évkönyvek az intézményben folytatott tudományos munka eredményeiről szóltak, a kiállítási vezetők pedig a szélesebb körű ismeretterjesztést szolgálták.
Az internet Magyarországon az 1990-es évek közepén kezdett elterjedni. Az új eszközt a múzeumok többsége azonban csak egy évtized múltán kezdte el használni, amikor egyre több intézmény jelent meg a világhálón. A sárvári múzeum először egy ingyenes blogfelületen kezdett el hírt adni magáról, majd 2011 végén elindította első, azóta is működő honlapját, méghozzá azt, amelyen ez a blog is olvasható.

Személyesen Önnek

A sárvári múzeum hírlevele személyesen Önnek szól

Az oldal nagy előnye volt akkor, és természetesen ma is, hogy a Selina Kft. munkatársa, Keresztes Katalin olyan háttér-, másképp mondva feltöltő felületet adott át nekünk, melynek segítségével a múzeum munkatársai önállóan dolgozhatnak a weboldal teljes tartalmán. Mindez nagyban megkönnyíti a munkát, hiszen bármikor meg tudunk jeleníteni egy hírt. Néhány évvel ezelőtt ez nagyon nagy szó volt, hiszen akkoriban általában megírták a cikket, majd elküldték az oldalt üzemeltető, karbantartó informatikai cégnek, ahol ezután feltöltötték a szöveget a képekkel együtt. Javítani csak nagyon körülményesen lehetett. A sárvári múzeum ezt már a kezdetektől fogva elkerülte.
Honlapunk elindulásával párhuzamosan egyből hírleveleket is küldeni kezdtünk. Minden levelünkre jellemző, hogy személyesen a címzettnek szólnak és udvariasan fogalmaznak. Rendkívül zavaróak, sőt a törvényi előírásoknak sem felelnek meg azok a levelek, melyek címzett sorában mindazon személyek nevét vagy e-mail címét látjuk, akiknek még ugyanezt a levelet elküldték. A Nádasdy Ferenc Múzeum levelei mindezt elkerülik, a múzeum gondosan kezeli az adatbázisában szereplő címeket, azokat az általunk küldött levelekben senki nem láthatja.
A levélben a megszólítás mindig konkrét név vagy intézmény, ami szintén segíti személyessé tenni levelünket. Sokszor kapunk olyan e-mailt, melyben egy perjellel választják el a megszólítás után következő részt, mint például Tisztelt Asszonyom/Uram. A múzeum levelei ezt kerülik, erősítve ezzel üzenetünk személyes jellegét. Nem lényegtelen mozzanatról van szó. Minden nap számtalan hírlevelet kapunk, melyben különféle termékeket, híreket, programokat szeretnének ajánlani nekünk. Annak ellenére, hogy ma már van lehetőség arra, hogy személyesen megszólítsuk partnereinket, sok cég erre egyáltalán nem veszi a fáradságot. Mi éltünk ezzel a lehetőséggel, hiszen nekünk mindenki fontos, aki szakít ránk időt, akár minden nap.
Hírlevél szolgáltatásunk immár több mint négy éve működik, ezért Keresztes Katalin szóhasználatát kölcsönvéve, szükség van időről időre ráncfelvarrásra, követve a trendeket új frizura készítésére. Az elmúlt hónapok során ezt készítettük elő és vezettük be folyamatosan. Nemcsak betűváltásról, fejlécek kicseréléséről van szó, hanem pontosan meghatározott elvek követéséről.

Mindenki másra kíváncsi

A sárvári múzeum hírlevelei

Honlapjaink tartalma rendkívül változatos. Nemcsak kiállításainkat, programjainkat ajánljuk bennük, hanem a múzeumhoz, a városhoz köthető új tartalmak felkerülésére is elhívjuk a figyelemet. Valakit csak a blogunk érdekel, van olyan, aki a rendezvényeinkre kíváncsi, mások pedig a múzeum gyűjteményeiben található tárgyak, dokumentumok új feldolgozásaira, a legfrisebb kiállításokra, érdekes témák bemutatására vagy a legújabb Sárvár Anno feltöltésekre, a napi világháborús képeslapra és a hozzá csatolt történetre. Ezért döntöttünk úgy, hogy minden témának külön fejlécet szerkesztünk, melyre rápillantva olvasóink egyből tudják, miről is szól majd a hírlevél, milyen témájú oldalunkat ajánljuk figyelmébe. A fejlécekhez kapcsolt feladó neve is változni fog. Természetesen továbbra is a Nádasdy Ferenc Múzeum adja fel az e-maileket, de a levelezőrendszerben egyértelműen látható lesz, hogy melyik honlapunkkal kapcsolatos értesítés érkezett. Reméljük, hogy új megoldásaink segítik a nap mint nap, nemcsak a múzeumtól érkező hírlevelek közti tájékozódást.
Kiszámoltuk, hogy egy év alatt a sárvári múzeum honlapjaira körülbelül másfél-két millió karakterszámú szövegmennyiség kerül fel. Ez egy olyan információ dömping, melynek elolvasása nagy teljesítmény lenne. A múzeum gazdag gyűjteményei, folyamatos feldolgozásuk azonban lehetőséget adnak arra, hogy valóban egyedi tartalmak kerüljenek fel. Azonban nem várhatjuk el, hogy mindenki mindent elolvasson. Viszont azt sem szeretnénk, hogy valaki lemaradjon az őt érdeklő témáról, bejegyzésről vagy programról. Ezért gondoltunk arra, hogy segítjük olvasóinkat a nekik megfelelő tartalom kiválasztásában. A címek, az új fejlécek bevezetése ezt szolgálja. 

Heti összefoglaló

Sárvár Anno, a Nádasdy Ferenc Múzeum képes várostörténete

Kísérleti jelleggel vezettük be új szolgáltatásunkat, melynek keretében minden vasárnap értesítést küldünk a kezelésünkben álló Sárvár Anno weboldalon megjelenő heti bejegyzésekről. A sárváriak előtt jól ismert a honlap, melyre nemcsak a múzeum tölti fel folyamatosan gyűjteményének fényképfelvételeit, hanem a város polgárai is. 2012 májusa óta így több mint 2900 felvétel került fel a felhasználóktól. Nemcsak feltöltésekről van szó, hanem a képekhez csatolt adatokról is. Az elmúlt év végén pedig elindult a Sárvár Anno blog (SAnnoblog), melyen különféle évfordulókhoz kapcsolva ír hosszabb-rövidebb ismertetőket munkatársunk, Szibler Gábor. A vasárnap küldött hírlevelünkben az adott héten megjelent új írásokról küldünk összefoglalót. Reményeink szerint így nemcsak azok értesülnek egy-egy jeles eseményről, akik rendszeresen ránéznek az oldalra, hanem azok is, akik ritkábban kalandoznak a város történetét bemutató fényképek között. Célunk nem más, minél szélesebb körben tegyük ismertté a város elmúlt évtizedeinek és évszázadainak a történetét. Másrészt szeretnénk, hogy egyre többen szóljanak hozzá az egyes felvételekhez, mert így tudjuk egyre jobban pontosítani a rendelkezésre álló adatokat, illetve több szempontból is megismerni a város egykori eseményeit, épületeit, köztereit és ami a legfontosabb, lakóit. 

A múzeum nem egy ódivatú intézmény, melytől nem kell elvárni a fejlődést, a trendek követését. Épp ellenkezőleg, jogos elvárás vele szemben, hogy ne csak figyelje a változásokat, hanem azokra reagáljon is. A tárgyakból mindig új kiállításokat építsen, munkatársai fejében lévő tudást változatos formában közvetítse, programjaival felhívja a figyelmet egy adott problémára, kérdéskörre. És időről időre egy kicsit szabja át a megjelenését. A múzeum olyan, mint mi magunk vagyunk. Szeretnénk mindig szépnek, jóképűnek látszani. Belülről ugyanazok vagyunk, alig változunk, de a fodrászt néha megkérjük, most ne csak levágja a hajunkat, hanem készítsen egy új frizurát. Különben nem vesznek észre minket. 

Kapcsolódik:


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Takács Zoltán Bálint

múzeumigazgató, történész, turkológus
A múzeumot a tárgyak alkotják, de emberek hozzák létre.

takacs.zoltan@nadasdymuzeum.hu

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 15109 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2022.03.10

Múzeumi imázsépítés. Kettő / Építőkövek

Blogsorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, vajon hogyan befolyás...

2022.02.17

Múzeumi imázsépítés. Egy / Általában

Lassan másfél évtizede beszélünk róla, nagyjából egy évtizede sokan má...

2022.01.20

A múzeum illúziója

A hírek új múzeumról írnak a fővárosban, ahová szívesen látogatnak el ...

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H