Keresés a weboldalon

Géczi János gubernátor levele

A Nádasdy Ferenc Múzeum Dokumentumtárából

Géczi János oklevele. Nádasdy Ferenc Múzeum

A Nádasdy Ferenc Múzeum által őrzött Dokumentumgyűjtemény színes iratairól ritkán esik szó. Gyűjteményünkben a XVI. századtól a XX. századig találunk kéziratokat, melyek nemcsak Sárvárról szólnak, hanem a korabeli Magyarország területét is érintik.

Elsőként Géczi János gubernátor levelét mutatjuk be.

 

Én Géczi János Erdélyországnak gubernátora adom mindeneknek emlékezetére az én levelemnek rendiben, Nagyságosoknak, vitézlőknek, fő rendeknek, ez uraknak minden pedig Jobbágyimnak és utánam levő embereknek, hogy engem talált vala meg. Sinka András Galfi János uram által egy ház felől, hogy én őneki egy házat adnék Farnason, mely Farnas Kolozsvár megett vagyon kibe szabadosai is tennem. Annak okáért Galfi uram törekedésire meg adtam, Sinka Andrásnak, az én udvarházam alatt való puszta házat, az Bodonkutt ittenébe, mely házat minden szabadságával erdeivel, szántóföldjével, és minden dézsmájával Vizanely melliek az egy házhoz illendők. Fiúról fiúra mint az országba egy házbeli nemes embereknek, mint hogy az eleik sem voltak paraszt emberek, én is nem akartam nevem alól el bujdosását. Az ő jámborul való szolgálataiért, ilyen okkal, hogy valaki holtom után Farnast bírna tehát az én udvarházamhoz tartozók fizetését szolgálni, holott pedig nem fizetnének ezen szabadság alatt. Szabad legyen mást szolgálni, melynek erősségére adtam az én pecsétemmel megerősített levelemet, hogy valaki levelemet látván. Sinka András ebbe megháborgatna, és ő utána az ő maradékit száz forint kötele: Datum Alba Julia Die Prima Octobris Anno Domini Millessimo quingentesimo octuagesimo Septo 
Joannes Geczi mn 

Hátlapján: Sinka András levele az Farnasi ház felöl / Nr. 33.

 
A Nádasdy Ferenc Múzeumban található kéziratok mindezidáig kevésbé kerültek a kutatás előterébe. Dokumentum gyűjteményünk a XVI-XX. század iratanyagába ad betekintést, melyek között nemcsak Sárvárra vonatkozó írásokkal, hanem a történelmi Magyarország területéről is találunk forrásokat.
Jelen forrást a mai helyesírásnak megfelelően közlöm. A fentiekben közölt Géczi János levélben Sinka Andrásnak adományoz egy házat, aki Gálfi Jánoson keresztül kérte ezt a pusztaházat. Gálfi János Báthori Kristóf tanácsadója volt, kinek halálát követően bujdosni kényszerült.

Géczi János aláírása az oklevélen


A forrásban megnevezésre kerülő Géczi János váradi kapitány, aki 1585. május elsejétől tölti be az Erdélyország gubernátora tisztséget. Jelen forrás 1587. október elsején kelt Gyulafehérváron. Géczi János gubernátorsága a somlyai Báthory Kristóf és somlyai Báthory Zsigmond fejedelemsége közötti időszakra tehető. Báthory Kristóf halálát követően 1583-tól egy három tagból álló tanács vette kézbe Erdély vezetését Báthory Zsigmond kiskorúsága miatt. A későbbiekben azonban egy ember kezébe került az irányítás: Géczi János 1585. május 1-től kormányozta Erdélyt. (rg)

Irodalom 
Köpeczi Béla (főszerk.): Erdély története– a kezdetektől 1606-ig, I. kötet, Budapest, 1986. 522-532.
Asztalos Miklós: A történeti Erdély, Bp., 1936.

Kapcsolódik:


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Takács-Reichardt Gabriella

történész-muzeológus
Amikor lefújjuk a port a kéziratokról, fényt engedünk a régi századokra.

reichardt.gabriella@nadasdymuzeum.hu

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 3495 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2018.09.21

A barangolás művészete

Hátratett kézzel sétálni egy ösvényen és közben hallgatni a madárcsicse...

2018.09.13

Öt érv a főnöknek, hogy kell egy blog

A múzeumok számtalan lehetőséget vesznek igénybe, hogy kapcsolatba lépjene...

2018.07.05

mégis más!

Öt éve várjuk vendégeinket júliusban és augusztusban este 9 óráig. Minde...

2018.06.13

A jégkrém elfogyhat, a múzeum nem

Még el sem kezdődött az uborkaszezon, már a reggeli böngészés közben rá...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H