Keresés a weboldalon

Fürdőpohár

Cseh fürdőpohár a sárvári múzeumban

A Nádasdy Ferenc Múzeum üvegkiállításán szép kivitelezésű fürdőpoharat ismerhetünk meg. A most bemutatott üvegtárgy 1870 körül készült Csehországban. A peremén vékony aranycsíkkal díszített opálüvegen zománcfestéssel Sankt Joachimsthal cseh város ábrázolását láthatjuk.

Sankt Joachimsthal (Jáchymov) cseh fürdőváros Prágától másfélszáz kilométerre található északkeleti irányban. A város honlapján olvasható történet szerint az ércbányászatáról híres város bányászai már 1864-ben egy vízforrásra bukkantak. A következő években ezt a tavat többször is átúszták, nem is sejtve, milyen pozitív hatást gyakorol ez a kis testmozgás szervezetükre. A széles közönség számára 1906-ban indultak meg a kúrák, kezdetben magánvállalkozásban, majd az állam vette át a fürdőt. Ekkor még csak kádakban élvezhették a vállalkozó kedvűek a gyógyvíz hatását. Az első fürdőépület 1911-ben nyílt meg, ahová a vizet néhány kilométer hosszú vezetéken juttatták el a forrástól. A következő évben már állt az első szálloda is, amely ekkor még csak a gazdagabb polgároknak biztosított lehetőséget a kúrára. Az ezután épülő magánkezelésben álló új épületek, panziók a harmincas években évente kilencezer látogatót fogadtak.

Fürdőpohár

A rádiumos gyógyvíz kiválóan alkalmas a szervezet gyulladásainak csökkentésére, serkenti az anyagcserét, enyhíti a fájdalmakat. A kezelés során ivókúrát is alkalmaztak. A pohár amellett, hogy gyakorlati célokat is szolgált, egyben emlék is volt használója számára. Ahogy ma egy fürdőváros vendégei hűtőmágneseket visznek haza, úgy a régi időkben egy-egy ilyen pohár szolgálta a városmarketing nehéz feladatát.
A Nádasdy Ferenc Múzeum gyűjteményeiben ezért fontos az ilyen típusú tárgyak őrzése és bemutatása. (tzb)

Irodalom
Melegati, Luca: Az üveg. Budapest, 1995. (Műkincshatározó)
Leírókarton, Nádasdy Ferenc Múzeum (a leírást Tasnádiné Marik Klára készítette, a tárgy leltári száma: NFM Iparműv.Gy. 92.13.1)

Kapcsolódik:


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 3495 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2018.09.21

A barangolás művészete

Hátratett kézzel sétálni egy ösvényen és közben hallgatni a madárcsicse...

2018.09.13

Öt érv a főnöknek, hogy kell egy blog

A múzeumok számtalan lehetőséget vesznek igénybe, hogy kapcsolatba lépjene...

2018.07.05

mégis más!

Öt éve várjuk vendégeinket júliusban és augusztusban este 9 óráig. Minde...

2018.06.13

A jégkrém elfogyhat, a múzeum nem

Még el sem kezdődött az uborkaszezon, már a reggeli böngészés közben rá...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H