Keresés a weboldalon

Fotótár

Fotótár

A Nádasdy Ferenc Múzeum fotógyűjteménye 1957 óta dokumentálja Sárvár és környékének eseményeit, a város történetét, környezetének változásait. A gyűjtemény létrehozása a múzeum első főállású igazgatója, Nógrádi Géza nevéhez kötődik.

Fotótár

Nógrádi Géza, a néprajzi végzettségű, kiváló szervező már kinevezésekor felismerte, hogy a fénykép nemcsak családi pillanatokat őriz meg, hanem a múzeumi munka elengedhetetlen kelléke. Érdeklődésének megfelelően eleinte néprajzi tárgyú felvételeket készített, de hamarosan jelentősen kibővítette tárgykörét, mellyel egy olyan egyedülálló forrásgyűjtemény alapjait rakta le, melynek feldolgozása, használata és közkinccsé tétele a múzeum elengedhetetlen feladatai közé tartozik.

Fotótár

Nógrádi Géza korai halála, 1973 után munkatársa Novák Zsuzsa vette át a dokumentálás nehéz, állandó odafigyelést és jelenlétet megkövetelő feladatát. Fáradhatatlan munkájának eredményeként a múzeum fotógyűjteménye ma közel 50 ezer felvétellel rendelkezik, és nincs olyan városi esemény, melyhez nem kapcsolódik fénykép. Az eseményfotózáson kívül portréfotók, épületfotók, műtárgyfelvételek egészítik ki a gyűjteményt. Novák Zsuzsa nyugdíjba vonulása után a múzeum kénytelen volt fotógyűjteményének fejlesztését leállítani.

Fotótár

A gyűjtemény részét képezi a Sárváron a két világháború között fényképész műhelyt működtető Trinkl Mátyás üvegnegatívjai is. Elsősorban portréfotók állnak rendelkezésünkre, ami különösen fontos, hiszen a város és környékének lakosai fordultak meg a műhelyben, megörökített fotóik Sárvár személyes történetének feltárásához a legközvetlenebb forrást biztosítják. A személyek beazonosításában a múzeum számít a sárváriak önzetlen segítségére.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 3102 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2018.04.19

Minta.kom.hogyan

Mit csinál a múzeumpedagógus egy többnapos módszertani konferencián? Eszik...

2018.02.06

Digitális egye fene! Szubjektív úti beszámoló

Minden ott van a közelünkben és mégis távol, elérhetetlen messzeségben. E...

2017.09.26

Köszöntéstől Sárvárig és párosan tovább

Másfél évtizede minden év szeptemberében múzeumpedagógiai évnyitóra ker...

2017.08.24

Mikor lesz újra trendi?

A kérdés a múzeum oldaláról kifejtve úgy hangzik: melyik történelmi kort...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H