Keresés a weboldalon

Emberek, terek, épületek. Történetekkel körítve

Megújult a Sárvár Anno, a Nádasdy Múzeum közösségi oldala

2015.11.18

Megújul a Sárvár Anno, a város történeti közösségi honlapja. A több ezer felvételt tartalmazó oldal mobilra optimalizált változata új tartalommal is bővül. A Sárvár Anno blogon folyamatosan jelennek meg a város közeli és távoli múltjáról szóló írások. A történetek és fényképek a sárváriakról szólnak, de nemcsak sárváriaknak.

A 2012 májusában indított honlap nem csupán a Nádasdy Ferenc Múzeum fényképgyűjteményét hozza folyamatosan nyilvánosságra. Ennél jóval több. Mindenkinek lehetősége van arra, hogy feltöltse saját fényképfelvételét az utcájáról, ahol lakik, a ballagásáról, nagymamájáról vagy házasságkötéséről. Mindenről, ami számára fontos. A fényképekhez kapcsolt információk pedig segítik az eligazodást. Az egyéni történetek így válnak egy város történetévé.

Egy lány és egy fiú. Az utolsó fénykép

Wieder Erzsébet és bátyja

A felvételek másokban is emlékeket idézhetnek fel. A Sárvár Anno oldalon ezt is bárki megoszthatja, vagy a feltöltött adatokat pontosíthatja. Az emlékek beszélgetéseket indítanak és összehoznak. Régi szerelmek keresik egymást, a régi tereket, ahol először fogták meg egymás kezét vagy keresték egymás társaságát. Amikor 2012 májusában megjelent az oldal, már az első napokban mindenkit a számítógép elé ültetett. Sokszor hallották a múzeum munkatársai, hogy órákat töltenek a családdal a fényképeket nézegetve, az emlékeket felidézve. Megszületett az első szép történetünk is. Egy lány és egy fiút ábrázoló felvételhez a következő hozzászólás érkezett Milki1007-től: „Édesanyám utolsó magyarországi fényképe a testvérével 1954-ből. A kép készítése után behívták katonának és többé nem találkoztak 1982-ig. A katonai szolgálat alatt tört ki az 56-os forradalom és Imre Ausztráliába emigrált...”
 

A múzeum saját felvételei mellé a sárváriak több mint 2800 fényképet töltöttek fel, látták el adatokkal, meséltek történeteket. Ez azt jelenti, hogy minden nap több mint két felvétel került fel az oldalra. Jelenleg kilencezernél is több fénykép mesél a sárváriakról. Az eligazodást segítik a különféle keresések, melyekkel könnyedén rátalálhatunk nemcsak személyekre, épületekre, hanem terekre és eseményekre is. Ha valaki egy-egy évre kíváncsi, az idővonal segítségével esztendőket ugorhat egy pillanat alatt. A különféle linkek segítségével valóban észrevétlenül lehet órákat kalandozni az oldalon.
Az oldal sikerét nemcsak a sárváriak érdeklődése jelzi, hanem az is, hogy a Nádasdy Ferenc Múzeum történeti közösségi oldala 2014-ben bekerült az Európai Unió által támogatott E-COOP projektjei közé. A kezdeményezés keretében olyan digitális tartalmakat kerestek, melyek segítik a közösségfejlesztést. Az utolsó fordulóban a Sárvár Anno a legjobb gyakorlatok közé került. 

Kapcsolódik:


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 4421 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2020.07.09

Két és fél hét. És mi lesz tíz év múlva?

Újra nyitottunk, a valóság pedig ránk szakadt. És mi ezt nagyon szeretjük....

2020.05.22

Huszár volt az apukám! Lehetőségek a múzeumban

A 90-es években volt egy sorozat a tévében, ami igen erős hatással volt rá...

2020.05.08

Hegyekben áll. Feljegyzések szőnyegperspektívából

Számolós blog következik. Részben távmunkában, de remélve, hogy hamarosan...

2020.04.24

Ötödik, hatodik hete. Jegyzetek a fotelból

Már kívülről fújjuk az otthoni munka, a távmunka, a home office, előnyeit...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H