Keresés a weboldalon

Első világháborús kávéskészlet

Első világháborús kávéskészlet, Nádasdy Ferenc Múzeum. 
Leltári száma: 63.1.10.1-5

A Nádasdy Ferenc Múzeum gyűjteményében egy kávéskészletet őrzünk, melynek díszítésén az első világháború központi hatalmai uralkodóinak portréit láthatjuk.

Az első világháború addig soha nem tapasztalt propagandaháborút is magával hozott. Carl Schmitt (1937) szerint erre azért volt szükség, mert 1914 előtt a harcoló felek nem éreztek ellenségességet egymás iránt. A média soha nem látott módon kezdte befolyásolni a nyilvánosságot, a rádió, a távíró, a telefon, az újság révén az információk mindenhova elértek. A plakátok kitartásra buzdítottak, éltették a hős katonákat, és mocskolták az ellenséget

A közönséget azonban kevéssé direkt módon is befolyásolni lehetett. Emlék- és használati tárgyak váltak a pozitív propaganda terjesztésének eszközeivé. A Nádasdy Ferenc Múzeum gyűjteményébe bekerült egy két csészéből, egy alátétből, valamint egy kávés- és egy tejeskannából álló készleten Ferenc József osztrák és II. Vilmos német császárok, valamint Ferdinánd bolgár cár és V. Mehmed szultán képét láthatjuk. „Gott mit uns.” vagyis „Isten velünk van.” – olvashatjuk a kannán. A propaganda, ahogy a háború maga is, betört az otthonokba, kitartásra, erőfeszítésre sarkallta a hátországban maradottakat. Ennek érdekében a német-osztrák-magyar-török-bolgár szövetség állhatatossága, szilárdsága szolgált bizonyítékul, melynek megszemélyesítői az uralkodók voltak. Ők egyben a változatlanságot, a monarchia és a dinasztia örök voltát is jelképezni hivatottak, valamint a háború előtti évek békés pillanatait is becsempészték az otthonokba, még akkor is, ha a csészéből nem arab és brazil kávét, hanem csak cikóriából készült pótlöttyöt ihatott a háziasszony. 
Egyesek hazafias lelkesedésből vásárolták a háborús emléktárgyakat, másokat talán a boldog békeidőkre emlékeztették, és a háború után is megőrizték, mert egy olyan kor lenyomatai voltak, amelyet azelőtt senkinek nem kellett átélnie, és hatása soha nem múlt el nyomtalanul. Az utókor számára azért fontosak ezek a tárgyak, mert bizonyítják, hogy a háborút bizony nemcsak a harctereken vívták, hanem a hátországban, a lakásokban, a féltve őrzött otthonokban is. A háború totalitása ebben (is) megmutatkozott. (szg) 

Leltári száma: 63.1.10.1-5 


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Szibler Gábor

történész-muzeológus
A történelem nem unalmas, hanem felfedezésre váró ismeretlen világ.

szibler.gabor@nadasdymuzeum.hu

Tárgyközeli ajánló

Mi volt előbb: a nyuszi vagy a tojás? A válasz egyszerű: a tojás. Ez az ellipszis alakú, egyik végén kerekebb, a másik végén csúcsosabb forma világokat teremtett. A húsvéti ünnepkör nem létezhetne nélküle.

Jelképek erdeje…

Miközben a diósgyőri Lenin Kohászati Művekben öntötték a szovjet címert, addig a kisboltok, bazárok néhány forintért Kossuth-címereket árultak. A sárvári múzeum gyűjteményében több mint száz ilyen kitűző található, műanyag, réz, porcelán, sőt csontból készült is. Az 1956 októberi forradalom egyik jelképe lett a Kossuth-címer.

Kossuth-címerek a forradalomban

Fegyvergyűjteményünk egyik érdekes darabja egy buzogány, melyet formai jegyei alapján tudunk meghatározni. Egykori tulajdonosáról sajnos nem tudunk semmit, mégis érdekes. A korabeli források is gyakran említik ezt a fegyvertípust.

Vasfegyver...

„Jelképek erdején át visz az ember útja" – állította Baudelaire, amihez hozzátehetjük, ami a megismerés és értelmezés felé vezet. Esztétikus és elfogadható magyarázatot keresünk a természetben, a hitben, a fizikai és lelki síkokban.

Húsvéti jelképeink...
Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 4581 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2020.12.22

Még karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Folytatjuk blogbejegyzésünket a nagyvilág legérdekesebb karácsonyi múzeuma...

2020.12.08

Karácsonymúzeumok a világ minden tájáról

Kirándulásra hívjuk Önt a nagyvilágba, hogy az otthonából ki sem lépve i...

2020.07.09

Két és fél hét. És mi lesz tíz év múlva?

Újra nyitottunk, a valóság pedig ránk szakadt. És mi ezt nagyon szeretjük....

2020.05.22

Huszár volt az apukám! Lehetőségek a múzeumban

A 90-es években volt egy sorozat a tévében, ami igen erős hatással volt rá...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H