Keresés a weboldalon

Adatbázisok

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye, valamint ezen alapuló állandó kiállítása egyike az Európában található, a nemzetközileg is ismert és elismert magyar fegyvernem emlékeit bemutató múzeumi egységeknek.

A sárvári Nádasdy Ferenc Múzeumba 1983-ban került nemcsak az egyik legkorábbi huszárezred, a magyar királyi Nádasdy Ferenc 3. honvéd huszárezred emlékanyaga, hanem a császári és királyi Radetzky huszárok, illetve a szombathelyi 11-es huszárok néhány tárgya is.
1984-ben a magyar királyi Hadik Andárs 4. honvéd huszárezred emléktárgyait adományozták a múzeumnak. Ezt követően jelentős sporttrófeákkal bővült a Huszárgyűjtemény, többek között a két világháború közötti magyar lovassport kiemelkedő szereplőinek, Schaurek Ottmárnak, Platthy Józsefnek, Selmeczy Lászlónak serlegeivel, kupáival, díjaival.

Garay Ákos: Huszár a sebzett lovával

A gyűjteményben találhatók még képző- és iparművészeti tárgyak, illetve több mint félszáz szablya, kitüntetések, könyvészeti anyag, iratok, ezüst cigarettatárcák. 
A Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásával útjára indítjuk a korábbi évek munkájára alapozva azt az online adatbázist, mely először mutatja be a sárvári múzeum teljes Huszárgyűjteményét.

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Sárvár Anno

A Nádasdy Ferenc Múzeum által működtetett oldal célja, hogy a város közösségével együtt gyarapítsuk Sárvár történetének forrásbázisát. A múzeum folyamataosan közkinccsé teszi saját fotógyűjteményének válogatott darabjait. Ugyanakkor a honlapra bárki feltölthet saját tulajdonában álló fényképet, illetve pontosíthatja nemcsak a múzeum, hanem a mások által megosztott felvétellel kapcsolatos adatokat. Szeretnénk, ha közös munkákkal egy olyan internetes adatbázis jönne létre, melynek segítségével mindennap új szempontok szerint újraírható Sárvár elmúlt száz esztendejének története.

Sárvár Anno

Nemcsak új fényképfelvételeket várunk, hanem történeteket, kiegészíteseket, megjegyzéseket. A múzeum munkatársai az elmúlt évek során sok eseményt dokumentáltak, de készültek más felvételek is. Más szemszögből, más célból. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy mások hogyan látták, láttatták ugyanazt a történést. Nem mindent tudtunk azonban megörökíteni, mert nem volt rá idő, máshová kellett menni.
Egy város története az ott élő emberek története, azaz a mi történetünk. Az épületek, a parkok, a vár, az iskolák, a fürdő, óvodák csak falak, élővé mi tesszük őket. Használjuk ki az internet által adott lehetőséget, és gyűjtsük közösen az elmúlt évtizedek, évszázad fennmaradt fényképfelvételeit.


Kövessen minket!Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Iratkozzon fel most hírlevelünkre!

Miről szól a hírlevél?

A legfrissebb blogok

2018.02.06

Digitális egye fene! Szubjektív úti beszámoló

Minden ott van a közelünkben és mégis távol, elérhetetlen messzeségben. E...

2017.09.26

Köszöntéstől Sárvárig és párosan tovább

Másfél évtizede minden év szeptemberében múzeumpedagógiai évnyitóra ker...

2017.08.24

Mikor lesz újra trendi?

A kérdés a múzeum oldaláról kifejtve úgy hangzik: melyik történelmi kort...

2017.07.26

A távol a közel

Ahhoz hogy valamire vigyázzunk, először szeretni kell. Ahhoz hogy elhiggyük,...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H