Keresés a weboldalon

Dísztermi előadások régi korok gyerekeiről

Dísztermi előadások régi korok gyerekeiről a sárvári múzeumban

2016.03.17

A hagyományos tavaszi dísztermi előadások témája idén a középkori és a koraújkori gyermekek élete, a velük kapcsolatos korabeli kérdések. Bilkei Irén, főlevéltáros A középkorban is születtek gyerekek című előadására 2016. március 23-án, szerdán 18 órai kezdettel kerül sor a sárvári múzeum dísztermében.

Bilkei Irén ajánlásával várunk mindenkit szeretettel.

A középkorban is születtek gyerekek
Igen, természetesen, mert különben ma mi nem lennénk! A címben foglalt magától értetődő megállapítás azt is jelenti, hogy a társadalomtudományok művelői számára a gyerekek történetének kutatása alapvető fontosságú. Néhány évtizeddel ezelőtt a nemzetközi történetírásban hosszas vita zajlott a gyerekkor fogalmáról és értékeléséről. Egyes vélemények szerint a középkor nem ismerte fel a gyermeki életszakasz lényegét, azt, ami a felnőttől megkülönbözteti, a gyerekkort csak a kora-újkor fedezte fel a 16. században. A másik álláspont szerint a gyereket már a középkorban sem tekintették „kis felnőtt”– nek és életkori sajátosságainak megfelelően bántak vele.
A magas halandóság miatt már az sem volt egyértelmű, hogy a középkorban milyen életkort jelölt a gyerekkor. A középkori művészet gyakori témája volt a születés és a Madonnák ábrázolása, ezzel szemben a világi ikonográfiában nagyon kevés a gyerekábrázolás. A magyar középkor gyerekeinek jogi helyzetét Werbőczy Tripartitumából jól ismerjük, törvények szabályozták az apai hatalmat, a gyerekek törvényes nagykorúságát és az árvák helyzetét. A természetes, azaz házasságon kívül született gyerekekről is tud a történelem.
A nevelés módszereiről a legtöbb adatunk a királyi gyermekek életéről van. A nemesség gyerekeinek neveléséről a korai újkorban a családi leveleknek köszönhetően már egészen alapos ismereteink vannak, pl. Nádasdy Ferencről. A polgárság és parasztság gyerekeiről már sokkal szűkszavúbban szólnak a források.
A középkor gyerekeinek játékairól a régészeti leleteken kívül a krónikák és a művészeti ábrázolások is szólnak. Ezekből látszik, hogy a gyerekek a maihoz hasonlóan utánzásos és eszközös játékokkal töltötték idejük egy részét. A korabeli Németföldön virágzó játékipar alakult ki, Nádasdy Ferencnek pl. Nürnbergből hozattak játék katonákat.

Bilkei Irén  
főlevéltáros, Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára 
A középkorban is születtek gyerekek című előadása 
2016. március 23-án, szerdán 18 órakor 
a Nádasdy Ferenc Múzeum dísztermében 
  
A belépés díjtalan.
 

Kapcsolódik:


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 3495 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2018.09.21

A barangolás művészete

Hátratett kézzel sétálni egy ösvényen és közben hallgatni a madárcsicse...

2018.09.13

Öt érv a főnöknek, hogy kell egy blog

A múzeumok számtalan lehetőséget vesznek igénybe, hogy kapcsolatba lépjene...

2018.07.05

mégis más!

Öt éve várjuk vendégeinket júliusban és augusztusban este 9 óráig. Minde...

2018.06.13

A jégkrém elfogyhat, a múzeum nem

Még el sem kezdődött az uborkaszezon, már a reggeli böngészés közben rá...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H