Keresés a weboldalon

A tűzkeresztségtől a fogságig. Kiállításmegnyitó

A tűzkeresztségtől a fogságig. Időszaki kiállításmegnyitó

2017.02.05

Február 9-én, csütörtökön 18 órakor minden érdeklődőt szeretettel várunk új időszaki kiállításunk megnyitójára. A Had- és Kultúrtörténeti Egyesület Vándorkiállítása egy honvéd huszár főhadnagy harctéri naplója alapján mutatja be az első világháború harcait, hétköznapjait, az összecsapásokat, de az ünnepeket is.

Már a világháború évei alatt jelentek meg visszaemlékezések, de nagy tömegben csak a harcok befejezését követően. Eleinte inkább a nagypolitika közelében, a hadseregek vezető köreiben mozgó döntéshozók, titkárok, összekötők, képviselők jelentették meg emlékeiket. A különféle kiadók pedig elkezdték ontani a nagy összefoglalókat. Egy valami azonban nagyon hiányzott, a személyes tapasztalatot leíró naplók olvasása, melyek valóban a harctér eseményeit mutatják be testközelből. A megszokottá váló lövések zaját, ahol a csend számít különlegesen ritka pillanatnak, az ellenség támadását, a bajtárs elvesztését.

A Nádasdy Ferenc Múzeum új időszaki kiállításán a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület egy eddig nem ismert visszaemlékezést dolgoz fel, egy harctéri naplót. Szerzője Máriássy László főhadnagy, aki a kassai magyar királyi 5. honvédhuszárezredben teljesített szolgálatot. Ezredével a háború kitörésekor a galíciai frontra ment, ott harcolt 1916 júliusáig, amikor a Bruszilov-offenzíva nagy harcai közepette fogságba esett. A harctéren töltött kétéves időszakot naplójában örökítette meg. Tisztként és nemesként megengedhette magának, hogy fényképezőgépe legyen, ezért nemcsak írásban rögzítette élményeit, benyomásait, hanem rengeteg felvételt is készített.

A tűzkeresztségtől a fogságig. Kiállításmegnyitó

Az összegyűjtött anyag szerencsés módon fent maradt. Fia, szintén László és szintén huszár 2009-ben a naplót, a fényképekkel együtt a nyíregyházi Magyar Huszár Alapítványnak ajándékozta. Az egyesület ennek felhasználásával építette meg a lövészárkok világát idéző kiállítását.

A megnyitóra a belépés díjtalan.

Kapcsolódik:


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 4421 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »



Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!



A legfrissebb blogok

2020.07.09

Két és fél hét. És mi lesz tíz év múlva?

Újra nyitottunk, a valóság pedig ránk szakadt. És mi ezt nagyon szeretjük....

2020.05.22

Huszár volt az apukám! Lehetőségek a múzeumban

A 90-es években volt egy sorozat a tévében, ami igen erős hatással volt rá...

2020.05.08

Hegyekben áll. Feljegyzések szőnyegperspektívából

Számolós blog következik. Részben távmunkában, de remélve, hogy hamarosan...

2020.04.24

Ötödik, hatodik hete. Jegyzetek a fotelból

Már kívülről fújjuk az otthoni munka, a távmunka, a home office, előnyeit...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H