Keresés a weboldalon

A Sylvester-pad egykori felirata

A sárvári Sylvester-pad

Lengyel és magyar katonákat ábrázoló felvételen a Várparkban álló Sylvester-pad egykori, mára lecserélt emléktáblájának szövegét láthatjuk.

A Nádasdy Ferenc Múzeum többezres fotónegatív-gyűjteményében sok felvétel készült az 1939-41 között a Selyemgyár barakkjaiban létesített internálótábor lengyel katonáiról. A legtöbb fénykép műtermi, de akad köztük városi helyszínen készített is. Az utóbbiak komoly várostörténeti forrásértékkel bírnak, hiszen mára már átalakult környezetet, elbontott épületet is ábrázolhatnak. Egyik ilyen fotón a lengyel és magyar katonatrió a Várpark Sylvester-emlékpadján fényképeztette le magát, és mögöttük olvasható az az eredeti felirat, amely nem egyezik a ma olvasható szöveggel.

A teljes véset nem látható, a katonák az alsó részt eltakarják:

„HIRDESSÉTEK KÖVEK SÁRVÁR TÖRTÉNELMÉNEK FÉNYES KORÁT. E HELYEN – UJSZIGETEN /NEANESUS, NEANESOS/ A RÁBA ÉS A GYÖNGYÖS KANYARODÁSAI KÖZÖTT ÁLLÍTOTTA FEL A TUDOMÁNY ÉS MŰVÉSZET KEDVELŐ NÁDASDY TAMÁS NÁDOR AZ ELSŐ MAGYARNYELVŰ NYOMDÁT AMELYEN ERDŐSY SYLVESTER JÁNOS 1539. ÉVBEN KINYOMTATTA AZ ELSŐ MAGYARUL (…) A MAGYAR NYELV (…)
A Sylvester-pad az egykori felvételen (Nádasdy Ferenc Múzeum, Sárvár, ltsz. NFM-HF 2018.1.55)

A hiányzó részeket Burka Zoltán fotói segítségével sikerült nagyrészt pótolnunk. A szövegtáblát tartó obeliszket borostyán futotta be, valamint a pad háttámláját alkotó deszkán is olvasható egy felirattöredék, amelyet szintén eltakarnak a katonák. 

AKI A VIRÁGOT, TISZTASÁGOT, RENDET (ŐRZI?), NEM RONGÁL MEG SEMMIT!

A permi vöröshomokkőből 1939-ben készített emlékművet a háború utáni években, évtizedekben átalakították. Új tábla került rá, amelyen egyszerűbbé, száraz tényközlővé vált a szöveg, a patetikus hangvételt elhagyták:

„SÁRVÁROTT NYOMTATTA KI SYLVESZTER JÁNOS 1539-BEN A GRAMMATICA HUNGAROLATINA-T ÉS ITT JELENT MEG ÚJ TESTAMENTUM FORDÍTÁSA AZ ELSŐ HAZÁNKBAN NYOMTATOTT MAGYAR NYELVŰ KÖNYV 1541-BEN.

Hogy mi zavarta az előző rendszer városirányítóit a régi szövegben, az nem ismert. De jól szimbolizálja az akkori vezetők törekvését, amely nemcsak a közelmúlt átértékelését tűzte ki célul, de még a több évszázados történelmet is átértékelni igyekezett. A sablonos szöveg is azt a célt szolgálja, hogy a nemzeti múlt iránti büszkeséget kigyomlálja az emberek gondolatából. A pad elhanyagolása, mondhatni, elrejtése beszédes jelzései ennek. Éppen annak ellenkezőjét tették, mint amit a felállítók nemzedéke elérni kívánt.

A sárvári elöljáróság 1937. december 21-én döntött az emlékmű felállításáról a Grammatica Hungarolatina kiadásának közelgő 400. évfordulójára. Úgy tervezték, hogy a Várpark a városiak kikapcsolódásának, de ugyanakkor nevelésének is a helyszínévé fog válni. A Trianoni-emlékmű és az első világháborús-emlékpad a közelmúlt fájdalmas emlékeinek szimbólumai lettek, a Tinódi- és a Sylvester-emlékművek pedig a régi Sárvár kulturális ragyogását idézhették fel a járókelőkben. Nem fák, bokrok alá rejtették el, hanem a fő gyalogutak mellé állították ezeket, hogy az előtte elsétálók vessenek rá egy pillantást, és legalább egy pillanatra emlékezzenek a letűnt időkre.

Egy-egy fénykép vagy fotónegatív olyan időkről tanúskodik tehát, amelyet évtizedeken át megpróbáltak átírni, kitörölni az emberek fejéből. Ámde ha a köztereket át is alakították, ha a műemlékeket meg is semmisítették vagy újraértelmezték, a múltat eltörölni mégsem sikerült. Megmaradt az emberek lelkében, valamint azon a rengeteg fotón, amelyek alapján nemcsak a múltat, de az egyes emlékeket, emlékhelyeket is rekonstruálhatjuk.

A fénykép leltári száma: NFM-HF 2018.1.55


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Szibler Gábor

történész-muzeológus
A történelem nem unalmas, hanem felfedezésre váró ismeretlen világ.

szibler.gabor@nadasdymuzeum.hu

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 3474 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2018.09.21

A barangolás művészete

Hátratett kézzel sétálni egy ösvényen és közben hallgatni a madárcsicse...

2018.09.13

Öt érv a főnöknek, hogy kell egy blog

A múzeumok számtalan lehetőséget vesznek igénybe, hogy kapcsolatba lépjene...

2018.07.05

mégis más!

Öt éve várjuk vendégeinket júliusban és augusztusban este 9 óráig. Minde...

2018.06.13

A jégkrém elfogyhat, a múzeum nem

Még el sem kezdődött az uborkaszezon, már a reggeli böngészés közben rá...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H