Keresés a weboldalon

A NO COMMENT nem válasz

A NO COMMENT nem válasz

2011.11.17

Az elmúlt napokban több olyan hír jelent meg, mely látszólag csak az országos, más szóhasználatban a nemzeti gyűjteményeket érinti, de az önkormányzati kezelésben álló múzeumok jelenleg is folyó átalakítása szempontjából sem érdektelen néhány gondolat megfogalmazása.

A napi megélhetést érintő változások sokszor elterelik a figyelmet az olyan hírekről, melyek múzeumigazgatói pályázatok visszavonásáról, lemondásokról, felmentésekről, több száz embert érintő múzeumi munkatárs elbocsátásáról szólnak. Szinte visszhang nélkül maradt, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum kénytelen volt még az év első felében egy nappal csökkenteni a nyitva tartási időt, és a mostani, a nagy intézményeket érintő elbocsátások sem kerültek a napilapok címoldalára. Múzeumi honlapokon olvashatunk a Pulszky Társaság Magyar Múzeumi Egyesület leveléről, melyet dr. Réthelyi Miklós miniszter úrnak küldtek el. A múzeumi szakma talán egésze egyetért az abban megfogalmazott kezdeményezésekkel, többek között azzal a kifejezett igénnyel, hogy egy új, valóban működő múzeumi rendszert szükséges létrehozni. Az átalakítást azonban előzetes felméréseknek, és ami a legfontosabb, közös egyeztetéseknek kell megelőznie.
Minden egyes múzeum, legyen az fővárosban, nagyvárosban vagy kisvárosban, faluban, legyen a fenntartója az állam, a megyei vagy a települési önkormányzat olyan tárgyi és szellemi örökséget őriz, melyek fennmaradása nemzeti érdek. Nehéz lenne érveket felhozni az ellen, hogy ezek az intézmények nemcsak a nemzet szempontjából játszanak meghatározó szerepet. Sőt a kisebb múzeumok a helyi identitást meghatározó elemek, hiszen nemcsak őrzik, hanem feldolgozzák, és ami a legfontosabb, be is mutatják gyűjteményeiket, és szervezik a közéletet. Sokszor a helyi múzeum munkatársai egyedül alkotják a település tudományos közegét. Az átalakítás során ezt az alapvető tényt minden döntéshozónak érdemes szem előtt tartani.

Van-e feladata most a szokásos múzeumi munka mellett az intézményeknek? A válasz természetesen nem lehet más, mint határozott igen. Most valóban érdemes, hiszen az átalakítás erre szólít fel, újra átgondolni minden egyes múzeumnak saját szerepét, pontosan megfogalmazni feladatait, és céljait. A Nádasdy Ferenc Múzeum esetében első körben gondolkodjunk el azon, milyen szerepet tölthet be a sárvári múzeum a város identitásában!

A Nádasdy Ferenc Múzeum változatos gyűjteményei, jelenlegi állandó kiállításai, illetve a műtárgyraktárban őrzött műtárgyak olyan értéket képviselnek, melyek az intézményt az ország múzeumainak felső tartományába helyezik. E tény azonban felelősséget is jelent, nemcsak a műtárgyak biztonságos tárolása, feldolgozása és bemutatása terén, hanem a múzeum általános működésében is.
A múzeum rendelkezik azokkal a lehetőségekkel, amelyekre építve nemcsak a város és közvetlen vonzáskörzete, hanem a régió egyik meghatározó kulturális intézménye legyen. A Nádasdy Ferenc Múzeum megfelelő működési feltételek biztosításával képes arra, hogy tudományos és kulturális programokat kezdeményezzen, illetve megvalósítson. A múzeum gyűjteményei, feladatellátása és számos területen végrehajtott programjai által a városról kialakult pozitív képet megerősítik. Tevékenységével nemcsak a városba érkezők, hanem a városban élő polgárok elvárásainak is megfelel, sőt alakítja azokat. A Nádasdy Ferenc Múzeum alkalmas arra, hogy illeszkedjen Sárvár mindennapi életéhez, hagyományaihoz. A megfelelő színtű fejlesztések pedig lehetőséget teremtenek ahhoz, hogy magas színvonalon lássa el feladatát, és valóban a város és polgárainak életét szolgálja. (tzb)


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 4407 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2020.07.09

Két és fél hét. És mi lesz tíz év múlva?

Újra nyitottunk, a valóság pedig ránk szakadt. És mi ezt nagyon szeretjük....

2020.05.22

Huszár volt az apukám! Lehetőségek a múzeumban

A 90-es években volt egy sorozat a tévében, ami igen erős hatással volt rá...

2020.05.08

Hegyekben áll. Feljegyzések szőnyegperspektívából

Számolós blog következik. Részben távmunkában, de remélve, hogy hamarosan...

2020.04.24

Ötödik, hatodik hete. Jegyzetek a fotelból

Már kívülről fújjuk az otthoni munka, a távmunka, a home office, előnyeit...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H