Keresés a weboldalon

A karácsony elmaradhatatlan kelléke

Likőrös készlet, Nádasdy Ferenc Múzeum, Sárvár, ltsz. NFM-IM 68.69.1-7

2018.12.05

Sokáig gondolkodtunk azon, vajon miről írjunk és miről ne karácsony közeledtével. Programok, adventi koszorúk, gyertyagyújtások. Ez természetes. A karácsonyfa nélkül el sem tudjuk képzelni az ünnepet. Mégis szerintünk van még valami.

Mindenkinek feladata van. Sütés, főzés természetesen édesanya. Fabeszerzés édesapa, díszítés tesóval közösen. Nagymama bejgli, nagypapa jótanácsok. És a szomszédé a tojáslikőr. Mondjuk így. Nálunk nagyjából így volt, persze telt az idő, a dolgok változtak, a feladatok ide-oda mozogtak. De a lényeg maradt. Együtt karácsonykor. És persze a tojáslikőr. Nem is tudom, mikortól, de mindig úgy volt, hogy Margit néni, édesanya barátnője egyszer csak megjelent és hozta. Megkóstoltuk. Majd még egyszer, mert elsőre elfelejtettük megízlelni. Mindig finom volt. Mind a kétszer. Ilyenkor, karácsony közeledtével mindig várom, hogy egyszer csak kopogtat…

A nagy titok? A gyártó soha nem árulja el, de Margit nénié nekem mindig is jobb volt, mint a bolti. Akkor vágjunk neki, ismerjük meg a részleteket. Mit lehet ilyenkor kívánni? 

Egy kortyot a legfinomabból!

A házi titok és a robotgép

Az 1920-as évek elején a háziasszonyok lelkesen érdeklődtek a tojáslikőr receptje iránt. A korszak ünnepelt írója, Herczeg Ferenc által szerkesztett Új Idők hetilap több számában, a gasztronómiai rovatban foglalkoztak a házi tojáslikőr titkával.

Az olvasói levelek gyakran kérték a receptet. Legtöbbször visszautaltak az eredeti, 1927-ben megjelentetett receptre, de párszor úgy döntöttek, újra közlik a leírást. Ismerjük meg mi is a tojáslikőr házi receptjét, melyet B. A-né úrnő küldött be, valószínűleg Hódmezővásárhelyről.

Hozzávalók

5 tojássárgája

25 dkg porcukor

½ l vaníliás forralt tej

2 dl finomszesz (96 fokos)

Elkészítés

A tojássárgáját a porcukorral folyamatosan 50 percig keverjük, majd a langyosra hűtött tejet hozzáadjuk, utána pedig átszűrjük. Végül hozzáöntjük a finomszeszt.

A minőségnek ára van!

Likőrös készlet részlete, Nádasdy Ferenc Múzeum, Sárvár, ltsz. NFM-IM 68.69.1-7

Az 50 perc nem elírás. 1928-ban, amelyik évből vettük a receptet, még nem volt robotgép. A konyhai munkát jelentősen megkönnyítő gép a piacon először az 1950-es években jelent meg. Ipari turmixokat már használtak korábban, a két világháború között pedig már a vendéglátásban is megjelent. Mind az Amerikai Egyesült Államokban, majd az 1940-es évek végétől a nyugat-európai országokban.

Magyarországon 1954-ben adtak hírt az első háztartási robotgépről. A Zuglói Gépgyárban készült. Nevével ellentétben nem az otthoni munkát segítette, hanem az üzemi konyhában használták. Sokoldalú gép volt, tésztát dagasztott, tejszínhabot vert, szeletelt és darált.

Négy év múlva már lottó jutalomsorsoláson juthattak hozzá a szerencsések a robotgéphez. A súlya még nem volt megfelelő, ugyanis a mérnökök a Műszerkészítő és Javítóvállalatnál azon dolgoztak, hogy három kiló alá vigyék azt. A sorsolások igazi sztárja volt az NDK robotgép, melynek alapszettjével lehetett passzírozni, tésztát keverni és természetesen habot verni három vagy négy fokozatban. Igaz, nem volt kivehető ajtós, hiszen ez az alkatrésze nem létezett, de a humor felkapta a kifejezést. Mi sem tehettük meg, hogy ne említsük legalább egy mondat erejéig.

1955-ben egy daráló, reszelő, passzírozó és egyéb feladatot ellátó gép 480,- Ft-ba került. Az átlagkereset ekkor alig haladta meg az ezer forintot. A kávé-, mák-, cukor-, zsemlemorzsadaráló gyorsabban terjedhetett, ára ekkoriban „csak” 114,- Ft volt, a havi átlagfizetés tíz százaléka.

Még legalább két-három évtizedet várni kellett a robotgép általános elterjedéséhez. Addig maradt a háziasszony két keze, mellyel összedolgozta a tojáslikőr alapanyagát. 1928-ban bizony 50 percig. 


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Takács Zoltán Bálint

múzeumigazgató, történész, turkológus
A múzeumot a tárgyak alkotják, de emberek hozzák létre.

takacs.zoltan@nadasdymuzeum.hu

Tárgyközeli ajánló

Miközben a diósgyőri Lenin Kohászati Művekben öntötték a szovjet címert, addig a kisboltok, bazárok néhány forintért Kossuth-címereket árultak. A sárvári múzeum gyűjteményében több mint száz ilyen kitűző található, műanyag, réz, porcelán, sőt csontból készült is. Az 1956 októberi forradalom egyik jelképe lett a Kossuth-címer.

Kossuth-címerek a forradalomban

Fegyvergyűjteményünk egyik érdekes darabja egy buzogány, melyet formai jegyei alapján tudunk meghatározni. Egykori tulajdonosáról sajnos nem tudunk semmit, mégis érdekes. A korabeli források is gyakran említik ezt a fegyvertípust.

Vasfegyver...

„Jelképek erdején át visz az ember útja" – állította Baudelaire, amihez hozzátehetjük, ami a megismerés és értelmezés felé vezet. Esztétikus és elfogadható magyarázatot keresünk a természetben, a hitben, a fizikai és lelki síkokban.

Húsvéti jelképeink...

Iparművészeti gyűjteményünk két remek darabja egybe tartozik. Egy tekerőlanton játszó nő és egy gitározó férfi rendkívül mozgalmas figurái. A porcelánokat Meissenben készítette Friedrich Elias Meyer a 18. század közepén.

Porcelánremekek…
Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 4407 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2020.07.09

Két és fél hét. És mi lesz tíz év múlva?

Újra nyitottunk, a valóság pedig ránk szakadt. És mi ezt nagyon szeretjük....

2020.05.22

Huszár volt az apukám! Lehetőségek a múzeumban

A 90-es években volt egy sorozat a tévében, ami igen erős hatással volt rá...

2020.05.08

Hegyekben áll. Feljegyzések szőnyegperspektívából

Számolós blog következik. Részben távmunkában, de remélve, hogy hamarosan...

2020.04.24

Ötödik, hatodik hete. Jegyzetek a fotelból

Már kívülről fújjuk az otthoni munka, a távmunka, a home office, előnyeit...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H