Keresés a weboldalon

A jégkrém elfogyhat, a múzeum nem

A jégkrém elfogyhat, a múzeum nem. Blog

2018.06.13

Még el sem kezdődött az uborkaszezon, már a reggeli böngészés közben rábukkanok egy máskor nem érdekes hírre. Megdöbbent. Nem garantálják, hogy megtalálom a kedvenc jégkrémemet a boltban! Most mi lesz? Jégkrém nem biztos. De a múzeum tuti!

Nem történt semmi különös. Mint minden reggel, mielőtt még a nap igazából elkezdődne, gyorsan beleolvastam néhány híroldalba. Mobilon. Nem az asztali gép, laptop elé ülve, hanem a nappaliban a kanapén, kényelmesen.

Olyan vagyok, mint az átlag. Nem szitokszó ez, de mondjuk másképp. Olyan vagyok, mint a legtöbb ember. Amikor eszembe jut, utazás közben, sőt megfigyeltem, ebéd alatt is, ránézek az okostelefonomra és megnézem, mi újság. Közösségi oldalak, híroldalak, gyors válasz egy levélre, hozzászólás egy hozzászóláshoz. A mobil már nem mobil, kis iroda, egy számítógép. Ha már van, használjuk, mondják, és én használom is.

Fő a kávé, mellette forr a tej. Míg elkészül, addig olvasgatás a neten. A kanapén ülve. Átlagos nap! Mint a legtöbb. Azért nem teljesen. Hiszen szabadságon vagyunk. Házassági évforduló. A második. Ilyenkor a nap is másképp süt, a kávénak is más az íze. De még arra egy kicsit várni kell. És ekkor egy hírportálon elém kerül a hír. Hiány lesz jégkrémből!

Meg is kívánom. Tényleg, azt nem vettünk. Lehet, hogy nem is fogunk? Aztán megnyugtatnak, ha sietek, még lesz. De mindig sietni kell.

Múzeumban dolgozom. A sárvári várban. Mindenről, majdnem mindenről a múzeum, a vár jut eszembe. Az ott végzett munka, egy jó hangulat, egy kérdés, egy válasz. A jégkrémről is. A munka, a hangulat, a kérdések és a válaszok nem fogynak el. A jégkrém igen. A múzeum nem. Az mindig a rendelkezésre áll. Meg lehet nézni. Akármennyit nézzük, nem kopik, nem tűnik el.

Járjuk körül egy kicsit a témát! Kezdjük a jégkrém történetével. Mi sül / fagy ki belőle?

Jeges összetevők

A jégkrém elfogyhat, a múzeum nem

Jégkrém alatt ma már sokféle terméket értünk. A dobozban megvásárolt, a mélyhűtőben tárolható fagyitól a klasszikus fapálcikás hűsítőig terjed a skála. A történet így több szálon futtatható.

Már az ókorban is! Igaz, ekkor még nem előállították a jeget, hanem hozatták. Például a római császárok idején az albán hegyekből vagy közelebbről, az Appenninekből érkezett Rómába a luxus étkezésekre.

Ma is néha úgy érezzük, ha fáj a torkunk, legszívesebben elnyalnánk egy fagyit. A görög Hippokrátész (Kr.e. 5-4. század) hasonlóképpen javallotta jeges ital fogyasztását. Nem torokfájásra ugyan, hanem inkább a keringés javítására.

A fogyasztható jeget Nagy Sándor és Napóleon a tisztjeinek szánta, azok frissítő hatása miatt. Természetesen nem önmagában tálalták a jeget, hanem azt mézzel, gyümölccsel, sőt borral.

Valódi luxusétel volt a jeges finomság. Az angol király, I. Károly (uralkodott 1625-től 1649-ig) egyik fényűző fogadásán utolsó fogásként hozták elő azt az ételt, mely hasonlított a frissen lehullott hóhoz. Mégis annál krémesebb és finomabb volt. A vendégek elragadtatva fogyasztották, de receptjét nem tudhatták meg. Az uralkodó ugyanis szakácsának hatalmas összeget fizetett, hogy ne árulja el senkinek a készítés titkát. 

Nem maradhat ki a sorból a Napkirály, XIV. Lajos (uralkodott 1643-tól 1715-ig), aki szintén hódolt a fagyinak, mely azonban még nem hasonlított a maihoz. Inkább jeges, pépes italt kell elképzelnünk. Hasonlót árult a világ egyik legrégebbi kávézója, a párizsi Café Procope, mely ma is várja vendégeit.

A 17. század második felében alapított, a francia kultúrtörténetben számtalanszor előforduló kávézóban sokféle különlegességet szolgáltak fel. Többek közt jeges limonádét. A ma nyári italnak számító finomságot akkor még télen kínálták. Érthető, hogy miért. Egy évszázad múlva már nyolcvan féle jeges italt, sörbetet árultak ugyanitt. Nemcsak télen.

Az eddigi példák mind gyümölcsös ízesítésről szóltak. A tejszínes fagyi története egy újabb vonal, mely nem megy vissza olyan régmúltra, mint a jeges gyümölcsé. A jégkrém kifejezés alatt sokáig éppen a tejjel vagy tejszínnel készült fagylaltot értették. Ma elsősorban nem az alapanyag alapján azonosítjuk a jégkrémet, a hangsúly – még ha furcsán is hat, de személyes tapasztalatom ezt erősítik – a (be)csomagoláson van. Bárhol, otthon vagy az utcán vagy a sárvári vár udvarán –, bármikor fogyaszthatjuk.

A tejből, tejszínből készített fagyi történetének kezdetét Napóleon korához kötik, de egyelőre a kérdés nem tisztázott. A bizonytalan adatokat az óceánon túl azonban egyre biztosabbak váltják fel. 1851-ben ugyanis Baltimoreban egy tejkereskedő élelmiszergyárat alapított. Jacob Fussel a tejfelesleget dolgozta fel. Elgondolását siker követte, a fogyasztók imádták az új terméket. Hamarosan Bostonban és New Yorkban is létrehozott fagyigyárat. Erről jut eszembe!

Kapcsolódik:


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Takács Zoltán Bálint

múzeumigazgató, történész, turkológus
A múzeumot a tárgyak alkotják, de emberek hozzák létre.

takacs.zoltan@nadasdymuzeum.hu

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 4346 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2020.05.22

Huszár volt az apukám! Lehetőségek a múzeumban

A 90-es években volt egy sorozat a tévében, ami igen erős hatással volt rá...

2020.05.08

Hegyekben áll. Feljegyzések szőnyegperspektívából

Számolós blog következik. Részben távmunkában, de remélve, hogy hamarosan...

2020.04.24

Ötödik, hatodik hete. Jegyzetek a fotelból

Már kívülről fújjuk az otthoni munka, a távmunka, a home office, előnyeit...

2020.03.18

Valami kezdődik. Feljegyzések a home officeból

A mostani helyzetnek semmi előnye nincs, meg lettünk volna nélküle. Tanulni ...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H