Keresés a weboldalon

Csomagoljam? Ne?

Csomagoljam? Ne?

2018.12.20

A papírcsomagolás múltja mindössze kétszáz éves, míg az ajándékcsomagolás története az ókori Kínáig nyúlik vissza. A papír egyszerűen túl drága cikk volt ahhoz, hogy csak úgy belegöngyöljenek dolgokat és különösebb további funkció nélkül a szemétben kössön ki.

Legtöbbször az ajándékozás gesztusa csomagolás nélkül történt.

Kínában azért különleges esetekben használtak rizsszalmát és bambuszrostokat. Európában bőrt, szövött terítőt, hímzett kendőt ‒ minden állati és növényi eredetű anyagot, ami alkalmas volt a célra, és még meg is védte a csomag tartalmát (Japánban mind a mai napig divat a textilcsomagolás). Angliában 1670-től szabadalmaztatott szalma csomagolóanyagot, 1880-tól Németországból importált fém bőségszarukat.

A dekorált csomagolópapír azonban, amit ma ismerünk, és ami csomagolópapírként árulnak a boltokban, csak a 20. század elejétől került általános használatba.

A polgári lakosság díszleteként a csomagolópapír dekorációja a fogyasztók életvitelét reklámozta. Az első csomagolástervező mester Magyarországon Helbing Ferenc volt, és legtöbbször csomagolt ajándékok bonbonok voltak.

Állítólag azonban a dekorációs csomagolópapír története 1917-hez köthető, amikor is a Hallmark alapítóinak elfogyott a szokásos csomagolóanyaga, így a borítékokba simított selyempapírt kezdték el kipakolni a kirakatba, és ki gondolta volna? Az illettén finom papírost igen hamar elkapkodták a vevők.  Nem kellett olyan sok fontolgatás hozzá, hogy az üzletemberek a selyempapír csomagolásra szánt verziójának tömeges gyártásába kezdjenek.

Az ajándékcsomagot átkötő szalagok divatja sem új keletű találmány. Szélesebb, keskenyebb, természetes anyagú, csipke – teljesen mindegy, ki melyiket választotta, de a 60-as évek pesti háziasszonyai például ragaszkodtak az elképzeléshez, hogy a fonal vagy szalag csak abban az esetben lehet díszes, ha a csomagolóanyag dísztelen. Kettőjük kirívó színpalettája és sűrű mintázata ugyanis a divat általános, íratlan szabálya szerint „kiütötte volna” egymást.

Ünnepi hangulatban a család

Az apró, rafinált megoldások fontosságáról tanít a Nők Enciklopádiája. A Minerva Kiadó gondozásában megjelent 1968-as könyv szerint a családi ünnepségek gondja a nőké. És itt egyáltalán nem arra akarnak célozni a kötet szerzői, hogy a tortát meg kell sütni, a lakást kitakarítani, a férj és gyerekek ünnepi ruháját illik már egy nappal a nagy esemény előtt vasaló alá gyűrni és gondosan félretenni az alkalom pillanatáig. Ez mind természetesen, ezt tanítani sem kellett az akkori társasági életet élő, és magára kicsit is adó háziasszonynak.

„Az ünnep lényege az apróságokban, a tartalommal teli formaságokban megnyilvánuló szeretet és figyelmesség…”

Legyező részlete (Nádasdy Ferenc Múzeum, Sárvár, ltsz. NFM IM 69.38.1)

A család saját hagyományainak ápolása épp úgy ehhez a fejezethez tartozott, mint a családi komfortosság ünnepekre való tekintettel való különösen aprólékos megteremtése. Legyen a családnak a környezetéhez illő, és róluk mintázott asztali dísze, ajtódísze, ajándék-csomagolója.

Főjön a konyhában olyan étel, mely a gyermekkor illatait és ízeit idézi. A Nők Enciklopédiája önmagában feltételezi, hogy „minden nőben van annyi lelemény, hogy kitalálja: mivel fokozhatná még az ünnepi hangulatot. A meglepetés mindig fokozza az örömöt. Akár felnőttnek, akár gyermeknek csomagolunk ajándékot, mindig legyen rá gondunk, hogy az ünnepeltnek kedveskedő meglepetést is okozzunk. Készítsünk névre szóló kártyát, egy valódi vagy rajzolt fenyőággal díszítve, amit aztán rátűzünk a csomagolásra.”

Az ajándékcsomagolás nehézségéről és bonyolultságáról szatírák szólnak, viccek születtek, komédiákat írtak róla. Mr. Howard Paul, angol színész például hóbortosan úgy tiltakozott a túlzásba vitt külsőségek ellen, hogy végigvándorolta Angliát csomagolópapírba öltözve. Egyik fő oka a reklámgrafika iránti érzékenysége volt.

A csomagolópapír sokszor volt művészeti felület, de időnként politikai rezsimek demagógiájának területét is szolgálta.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Molnár Andrea

múzeumpedagógus
Ami unalmas, az nincs is.

molnar.andrea@nadasdymuzeum.hu

Tárgyközeli ajánló

Miközben a diósgyőri Lenin Kohászati Művekben öntötték a szovjet címert, addig a kisboltok, bazárok néhány forintért Kossuth-címereket árultak. A sárvári múzeum gyűjteményében több mint száz ilyen kitűző található, műanyag, réz, porcelán, sőt csontból készült is. Az 1956 októberi forradalom egyik jelképe lett a Kossuth-címer.

Kossuth-címerek a forradalomban

Fegyvergyűjteményünk egyik érdekes darabja egy buzogány, melyet formai jegyei alapján tudunk meghatározni. Egykori tulajdonosáról sajnos nem tudunk semmit, mégis érdekes. A korabeli források is gyakran említik ezt a fegyvertípust.

Vasfegyver...

„Jelképek erdején át visz az ember útja" – állította Baudelaire, amihez hozzátehetjük, ami a megismerés és értelmezés felé vezet. Esztétikus és elfogadható magyarázatot keresünk a természetben, a hitben, a fizikai és lelki síkokban.

Húsvéti jelképeink...

Iparművészeti gyűjteményünk két remek darabja egybe tartozik. Egy tekerőlanton játszó nő és egy gitározó férfi rendkívül mozgalmas figurái. A porcelánokat Meissenben készítette Friedrich Elias Meyer a 18. század közepén.

Porcelánremekek…
Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 4407 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2020.07.09

Két és fél hét. És mi lesz tíz év múlva?

Újra nyitottunk, a valóság pedig ránk szakadt. És mi ezt nagyon szeretjük....

2020.05.22

Huszár volt az apukám! Lehetőségek a múzeumban

A 90-es években volt egy sorozat a tévében, ami igen erős hatással volt rá...

2020.05.08

Hegyekben áll. Feljegyzések szőnyegperspektívából

Számolós blog következik. Részben távmunkában, de remélve, hogy hamarosan...

2020.04.24

Ötödik, hatodik hete. Jegyzetek a fotelból

Már kívülről fújjuk az otthoni munka, a távmunka, a home office, előnyeit...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H