Keresés a weboldalon

A Biblia hazatért

Sylvester János Új Testamentum fordításának átadása a sárvári múzeumban

2017.02.03

Sárvárra került Slyvester János közel ötszáz éves Újszövetség-fordítása a Reformáció Évének alkalmából. A humanista tudós eredeti munkáját péntek délelőtt adták át a Nádasdy Ferenc Múzeumban. Az eseményen részt Dr. Hafenscher Károly miniszteri biztos és Takács Zoltán Bálint múzeumigazgató is.

2017-ben Luther Márton reformmozgalmának 500 éves évfordulójáról szerte a világon megemlékeznek. Sárvár sem kivétel ez alól, ahol február 3-án egész napos programmal nyitották meg a jubileumi évet. A program jelképes megnyitásának is tekinthető, hogy a múzeumban ünnepélyes keretek között nyújtották át a közönségnek Sylvester János fél évezredes fordítását. Az átadásra a díszteremből nyíló szalonban, mától a Biblia Teremben került sor. A múzeum munkatársai itt állították fel egy korabeli nyomdagép másolatát, helyezték el az információhordozó táblákat és az Újszövetséget őrző vitrint. A tágas terem zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel.

Vörös Krisztina a Szinérváraljáról érkezett levelet olvassa fel

A rendezvényt Gyarmati István sárvári evangélikus lelkész nyitotta meg, aki köszöntötte a jelenlévőket, majd megkérte, Hafenscher Károlyt, a Reformáció Évének miniszteri biztosát, adja át hivatalosan a Bibliát. A miniszteri biztos köszöntőjében Sárvárt méltatta kulturális, gazdasági és turisztikai jelentősége mellett, annak gazdag múltja miatt is. Majd bemutatta Sylvester János munkásságát, melynek legkiemelkedőbb teljesítményét Sárváron érte el. Hangsúlyozta, hogy Sylvester János Rotterdami Erasmus humanista tudós szerzetes szellemi munkáját folytatta, melynek eredményeképp jelenthetett meg az első, Magyarországon nyomtatott magyar nyelvű könyv. Sylvester és támogatója, Nádasdy Tamás, a sárvári vár ura ezzel európai szintre emelte a magyar műveltséget.

„A reformáció a megújulás története, s ebbe a megújulásba Sylvester János Újszövetség-fordítása is beletartozik... A reformáció az egyház, sőt az egész társadalom megújulását hozta magával.”

Takács Zoltán Bálint múzeumigazgató Sárvár és a múzeum életének mérföldköveként mutatta be  Sylvester Új Testamentumát. Arra a fontos szimbólumra is felhívta a figyelmet, ami a Magyar Királyság nehéz, az Oszmán Birodalomtól szorongatott helyzetére utal és megjelenik a könyv címoldalán. A széttört családi és állami címer az ország tagoltságát jeleníti meg. „Ez a munka nem véletlenül jelent meg, hanem egy tudatos programnak volt a része, ami Nádasdy Tamás mecénáshoz köthető, aki mindent megtett azért, hogy helyreállítsa a Magyar Királyság egységét.”

Véleménye szerint a török hódoltság idején a széttagolt ország lelkében egységes maradt, amely egységnek az egyik alapját a közös nyelv képezte. Ennek fényében még inkább rendkívülinek mondható Sylvester magyar nyelvű Újtestamentuma, ami a feldarabolt királyság közös identitásának megőrzésére tett kísérlet egyik eszközeként is értelmezhető lelki tartalma mellett.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Gergely Zsombor

kommunikációs gyakornok
A bejegyzés tartalmáért felelősséget nem vállalok, anyu nem engedi.

info@nadasdymuzeum.hu

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 4421 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2020.07.09

Két és fél hét. És mi lesz tíz év múlva?

Újra nyitottunk, a valóság pedig ránk szakadt. És mi ezt nagyon szeretjük....

2020.05.22

Huszár volt az apukám! Lehetőségek a múzeumban

A 90-es években volt egy sorozat a tévében, ami igen erős hatással volt rá...

2020.05.08

Hegyekben áll. Feljegyzések szőnyegperspektívából

Számolós blog következik. Részben távmunkában, de remélve, hogy hamarosan...

2020.04.24

Ötödik, hatodik hete. Jegyzetek a fotelból

Már kívülről fújjuk az otthoni munka, a távmunka, a home office, előnyeit...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H