Keresés a weboldalon

2012. Kihívások és válaszok a múzeum életében

2012. Kihívások és válaszok a múzeum életében

2012.01.03

Az idei év nem lesz könnyű. Talán nincs olyan nap, hogy ne hallanánk ezt a néhány egyszerű, de annál komorabb szót. Egy intézmény azonban nem állhat meg, tervezni kell, és ha konkrét elképzelésekkel vágunk neki az évnek, könnyebb a megvalósítás is. Ehhez azonban komoly munka kell! Ezért vagyunk.

A Nádasdy Ferenc Múzeum a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságának a tagintézménye, azaz minden olyan döntés, melyet az új állami tulajdonos hoz, érinti a sárvári intézményt is. A múzeum lehetőségként éli meg az új helyzetet, amelyben újra át kell gondolni a múzeummal szemben megfogalmazott elvárásokat, ugyanakkor a múzeum alapfeladatainak teljesítése nem lehetetlenül el. Az alapfeladatok leghangsúlyosabb eleme a múzeumban őrzött, illetve felhalmozott tárgyi és szellemi örökség védelme, biztonságos továbbadása a következő generációkra. Ha a múzeumok ezt a bonyolult feladatrendszert nem tudják ellátni, sérül minden ebből következő elvárás teljesítése. Nem lehet azt megmutatni, ami szétporlad a kezünk között. Nem lehet arról beszélni, ami nem látható. Szintén fontos alapfeladat, hogy feldolgozza a múzeum az őrzött műtárgyait, ami a pontos leírások mellett a tárgyak életének minél részletesebb megismerését jelentik. Egy-egy műtárgy önmagában nem több, mint a szobaberendezés egyik eleme. Csak akkor válik értékké, ha képesek vagyunk feltárni tárgyaink történetét, hogyan és mikor készült, kik készítették, kik használták és vajon miért. Egy egyszerű tárgy is értékké válhat, csak megfelelő módon kell hozzá közelíteni. A múzeumot azonban nemcsak azért hozták létre, hogy raktáraiban őrizze kincseit, és megismerje azokat, hanem azért is, hogy mindezeket megmutassa. A kiállítások, a programok, a különféle találkozók mind ezt a célt szolgálják.

Folyamatos nyitva tartás

2012-ben a Nádasdy Ferenc Múzeum egyik fő kihívása, hogy megfelelő létszámban tudja biztosítani a folyamatos nyitva tartást. A múzeum teremőri létszáma nem elég ahhoz, hogy a folyamatos nyitva tartást önerőből biztosítsa. A sárvári múzeum munkatársai szakmai feladataik (restaurálás, tárgyfeldolgozás, kutatás, programszervezés) ellátása mellett egy-egy hétig a kiállítótérben tartózkodnak, és segítik a teremőrök munkáját. A biztonságos őrzéshez azonban szükséges önkéntesek bevonása is, akik vállalják, hogy 4 vagy 8 órában, hétköznap vagy hétvégén teremőri feladatokat látnak el.
Óvatosan kell azonban eljárni, hiszen az önkéntes munka segíti, de nem kiváltja a jelenlegi munkatársak munkáját. Az önkéntesség összefog egy közösséget, és védőernyőt von a múzeum köré. Bármikor bármilyen segítség jól jöhet, de nem pótolhatja magát a múzeumot. Az itt végzett munka, mint máshol is, egy odafigyelést és napi ügymenetet, és felkészültséget követelő tevékenység. Az önkéntesség ezt a tevékenységet segíti, de nem pótolja a minden nap szolgálatot teljesítőket. Ha sikerül egy olyan közösség alapjait most lerakni, akkor valóban sikert érünk el, mert elmondhatjuk, hogy a sárvári múzeum a város része, nemcsak turizmusának, hanem kulturális életének is, és ami a legfontosabb, a városban élő minden sárvári lelkének is.

Egy meghatározó kulturális intézmény

A 2011-ben elkészült múzeumfejlesztési koncepció egyik hangsúlyos célkitűzése, hogy a Nádasdy Ferenc Múzeum nemcsak a város, hanem a régió egyik meghatározó kulturális intézménye legyen, mely megfelelően használja ki jelenlegi adottságait. A múzeum reményei szerint biztonságos működés érhető el, mely nem az év végi és év eleji nehézségekkel van elfoglalva, hanem koncentrálhat saját feladataira. Ennek fényében a múzeum fejlesztésének egyik alapvető célja, hogy valódi turisztikai attrakcióvá váljon, azaz konkrétan meglévő kulturális értékekre építve (a Nádasdy-vár mint épület, a Nádasdy család meghatározó szerepe, a huszár hagyaték, bajor gyűjtemény) alakítsa kiállításait, programjait.
Nem megvalósíthatatlan annak elérésre, hogy aki a térségbe látogat, annak programjai között szerepeljen a múzeum megtekintése, vagy a múzeum szolgáltatásainak igénybevétele. Másrészről annak ellenére, hogy az intézmény egy megyei hálózat része, a város polgárai joggal várják el, hogy nekik is szóljon a sárvári vár legszebb termeit is magában foglaló múzeum. Minderre figyelemmel került sor a 2012. évi programok kialakítására.
A sárvári múzeum az elmúlt években több városi panzióval, kisebb és nagyobb szállodával alakított ki kapcsolatot, melynek részeként kedvezménnyel tekinthetik meg a városba érkezők a múzeumot. Az együttműködés azonban nem jelentett ennél többet, ezért a múzeum az idén törekszik egy sokkal mélyebb kapcsolat létrehozására. Könnyebb a Sárvárra érkező turistákat okolni, ha nem hallott a múzeumról, mint megkeresni azokat a csatornákat, melyek révén széles körben ismertté válik a Nádasdy Ferenc Múzeum, annak kiállításai és programjai. A múzeum munkatársai törekednek arra, hogy minél többeket meggyőzzenek arról, hogy érdemes a múzeumba ellátogatni. A szállodákkal, panziókkal, vendéglátó helyekkel együttműködve szeretné a múzeum elérni, hogy a város vendégei igazi élményekkel térjenek haza, és vigyék hírét Sárvár vendégszeretetének. Érdemes elgondolkodni azon is, hogyan tudná Sárvár a váron túl is megmutatni értékeit, hogy a pihenni vágyók eljussanak kevésbé frekventált, de érdekes és értékes sárvári helyekre. Ebben az ügyben is a múzeum konkrét ötletekkel jelentkezik (pl. városi örökségeink egykor és ma).


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Takács Zoltán Bálint

múzeumigazgató, történész, turkológus
A múzeumot a tárgyak alkotják, de emberek hozzák létre.

takacs.zoltan@nadasdymuzeum.hu

Hírlevél

Ezért is küldünk hírlevelet jelenleg 4407 embernek.
Ha érdekel a történelem, a Nádasdyak élete, a huszárok vagy csak bepillantanál egy múzeum mindennapi életébe, érdemes egy kattintással feliratkozni hírlevelünkre.

Iratkozz fel most! »Huszármúzeum

Mi vagyunk a huszárok!
Állandó kiállítás

Nádasdy-vár

Programok a várban

100 éve történt

Képeslapok az első világháborúból

Sárvár Anno

Sárvár története a képeinken

Huszárok a neten

A Nádasdy Ferenc Múzeum Huszárgyűjteménye

Kövessen minket!A legfrissebb blogok

2020.07.09

Két és fél hét. És mi lesz tíz év múlva?

Újra nyitottunk, a valóság pedig ránk szakadt. És mi ezt nagyon szeretjük....

2020.05.22

Huszár volt az apukám! Lehetőségek a múzeumban

A 90-es években volt egy sorozat a tévében, ami igen erős hatással volt rá...

2020.05.08

Hegyekben áll. Feljegyzések szőnyegperspektívából

Számolós blog következik. Részben távmunkában, de remélve, hogy hamarosan...

2020.04.24

Ötödik, hatodik hete. Jegyzetek a fotelból

Már kívülről fújjuk az otthoni munka, a távmunka, a home office, előnyeit...

Szépkártya elfogadóhely

OTP, MKB, K&H